• VOLEJBALOVÝ TURNAJ 2023

          • Dňa 1. decembra 2023 sa v Mestskej športovej hale T18 konal 28. ročník volejbalového turnaja o putovný pohár riaditeľa SOŠT Vráble. Naše družstvo "RC VRÁBLE" obsadilo 4. MIESTO. Všetkým kolegom ďakujeme za reprezentáciu nášho zariadenia!

          • STOLNOTENISOVÝ TURNAJ MESTA VRÁBLE (2023)

          • Dňa 31.3.2023 sa pod záštitou Mesta Vráble konal 2. ročník stolnotenisového turnaja žiakov základných a stredných škôl. Naši žiaci dosiahli veľmi pekné umiestnenie:

            1. miesto v kat. 5.-6. roč. MICHAL BÁLÁŽ,

            2. miesto v kat. 5.-6. roč. VLADIMÍR POLHOŠ

            1. miesto v kat. 7.-9.roč. ĽUBOŠ HROMJAK

            2. miesto v kat. 7.-9.roč. IVAN ŠTAJER

            Chlapcom gratulujeme k úspešnej reprezentácii školy. Poďakovanie patrí aj všetkým pedagógom, ktorí žiakov na súťaž pripravovali.

             

          • VOLEJBALOVÝ TURNAJ 2022

          • Dňa 2. decembra 2022 sa v Mestskej športovej hale T18 konal 27. ročník volejbalového turnaja o putovný pohár riaditeľa SOŠT Vráble. Naše družstvo "RC VRÁBLE" obsadilo krásne 2. MIESTO. Všetkým kolegom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu nášho zariadenia a srdečne GRATULUJEME!

          • Nadačný fond Jaguar Land Rover v Nadácii Pontis

          • Nadačný fond Jaguar Land Rover v Nadácii Pontis

            V auguste tohto roku sa našej škole podarilo úspešne reagovať na grantovú výzvu Nadácie Pontis a spoločnosti Jaguar Land Rover Slovakia. Z finančných prostriedkov, ktoré škola získala boli zakúpené IKT pomôcky pre našich žiakov. IKT pomôcky predstavujú inovatívnu metódu v edukácií  žiakov a ponúkajú pedagógom nové možnosti vo vyučovaní prostredníctvom širokej škály nevšedných programov. Našim cieľom bolo spestriť proces edukácie. Teraz tieto pomôcky slúžia ako podporný, inovatívny prvok počas vyučovania. Zahrnutím IKT pomôcok do vzdelávania sme proces edukácie posunuli na vyššiu úroveň. Proces integrácie IKT pomôcok sa budeme snažiť zdokonaľovať a rozširovať aj do iných tried. Ďakujeme!

             

          • Grantový projekt "Priestor pre nás"

          • Na konci kalendárneho roka 2021 získalo naše zariadenie finančný príspevok na grantový projekt  s názvom „Priestor pre nás“, ktorý sme realizovali od januára do júna 2022. Projekt podporila Nadácia pre deti Slovenska z Nadačného fondu Deti v bezpečí.

            Prostredníctvom tohto projektu sme umožnili deťom spolupodieľať sa na pretváraní prostredia reedukačného centra tak, aby sa v ňom cítili lepšie, príjemnejšie. Realizáciou projektu sme sa chceli aspoň o krôčik priblížiť  zariadeniam rodinného typu, ktoré svojim chodom  a vybavením pripomínajú život v rodine. Novo zrekonštruovaný priestor slúži deťom a ich potrebám, je to miesto, kde môžu relaxovať, venovať sa záujmovým činnostiam, respektíve, v prípade návštevy, tu tráviť čas so svojimi rodinnými príslušníkmi.

            V interiéri sme sa zamerali na rekonštrukciu priestorov kuchynky. V exteriéri si žiaci spolu s vychovávateľmi vytvorili oddychovú zónu, ktorá pozostáva z posedenia (lavičky, altánok) ako aj záhradnej časti obohatenej o ovocné stromy  a kry.

            Počas pol roka si žiaci mali možnosť osvojiť rôzne druhy manuálnych činností- maľovanie stien, skladanie nábytku, práca s drevom či sadenie rastlín.

            Okrem toho sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií, napríklad pri vytváraní nástenky o jedle, či na besede so včelárom.

            Okrem upevňovania pracovných návykov a budovaní sebadisciplíny nám projekt umožnil ukázať chlapcom, ako sa dá plnohodnotne využívať voľný čas, čím prispel aj k zlepšeniu atmosféry v zariadení.

          • Grantový projekt SPPravme TO

          • V školskom roku 2021/2022 sa naše zariadenie zúčastnilo grantového projektu SPPravme TO. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP. Cieľom realizovaného projektu bolo prostredníctvom materiálneho zabezpečenia vytvoriť žiakom podmienky k sebarealizácii. Prostredníctvom rôznorodých činností sme žiakom umožnili svojpomocne pretvoriť prostredie tak, aby sa v ňom cítili príjemne a súčasne sa niečo naučili. Projekt našim žiakom priniesol nové skúsenosti s technikami „pracovného života“ a výrobou  produktov, s ktorými sa doteraz nemali možnosť stretnúť. Chlapci sa naučili vyrábať sviečky, mydlá, šperky, vyskúšali si rôzne techniky výroby náramkov. Okrem toho sa zoznámili s prácou s drevom a výsadbou rastlín.

          • LETNÁ ŠKOLA

          • V školskom roku 2020/2021 bola naša škola súčasťou projektu LETNÁ ŠKOLA. Projekt bol zameraný na prípravu žiakov do nasledujúceho školského roka, opakovanie vedomostí a nadobúdanie nových zručností. Žiaci mali možnosť praktickej a zážitkovej výučby. Zamerali sme sa na matematickú, čitateľskú a prírodovednú gramotnosť. Pri rozvoji zručností sme sa zamerali najmä na spoluprácu a tvorivosť. Rovnako sme sa u žiakov snažili podporiť jemnú motoriku, priestorovú orientáciu a vizuomotorickú koordináciu. Žiaci spolu s pedagogickými zamestnancami absolvovali niekoľko poznávacích výletov- Planetárium Hurbanovo, Hrad Červený Kameň, výlety do okolitej prírody. Zo vzdelávacích aktivít v rámci prostredia školy môžeme spomenúť separáciu odpadu, ochranu životného prostredia, maľovanú rozprávku, pozorovanie cez mikroskop, porovnávanie hmotností a iné. Voľnočasové aktivity boli vyplnené úlohami na spoluprácu, utužovanie kamarátskych vzťahov či športovými, kreatívnymi, súťažnými a relaxačnými činnosťami. Tu môžeme spomenúť napríklad spoločnú stavbu veže, pletenie náramkov priateľstva, výrobu mydla, stavbu lega, súťaže v postrehových hrách, tvorbu erbu letnej školy či výrobu stojanu na bicykle.

            Vďaka projektu si žiaci osvojili množstvo zručností, prispôsobili sa dennému režimu a tým sa lepšie adaptovali na školské prostredie v novom školskom roku.

            ĎAKUJEME

          • Grantový projekt Nadácie Pontis a spoločnosti Jaguar Land Rover

          • V auguste tohto roku sa našej škole podarilo úspešne reagovať na grantovú výzvu Nadácie Pontis a spoločnosti Jaguar Land Rover. Z finančných prostriedkov, ktoré škola získala boli zakúpené športové pomôcky pre žiakov. Našim cieľom bolo prostredníctvom športových aktivít podporiť u detí spoluprácu a rešpektovanie pravidiel fair play, zapojiť do športu aj menej obratné deti, ktoré o šport doteraz neprejavovali záujem, ale najmä zaviesť pravidelné športové aktivity do režimu dňa a tým poskytnúť deťom plnohodnotné trávenie voľného času. Žiaci sa zúčastnili množstva zaujímavých športových aktivít- futbalového, nohejbalového  a volejbalového turnaja medzi zamestnancami školy a žiakmi, pravidelných futbalových, volejbalových a basketbalových tréningov, či rekreačných športových činností, akými bola napríklad hra bedmintonu a stolného tenisu. Chuť zapojiť sa do aktivít bola veľká, najväčšiu radosť však mali deti z cyklistických výletov do okolitej prírody, ktoré sa nám podarilo uskutočniť vďaka ochote našich zamestnancov a podpore z grantového projektu.

            ĎAKUJEME

          • Výlet do Kolárova - spoznávanie regiónu.

          • Počas letných prázdnin chlapci dostali možnosť lepšie spoznávať región juhozápadného Slovenska. Na jednom z mnohých výletov navštívili aj mesto Kolárovo.

            Lodný mlyn v Kolárove na juhozápadnom Slovensku je posledným exemplárom plávajúceho mlyna a jediným lodným mlynom na Slovensku. V mlyne sídli Múzeum vodného mlynárstva. Vodný mlyn je umiestnený na mŕtvom ramene Dunaja. Pri vstupe do areálu je k zhliadnutiu malé technické múzeum

            ​​​​​​​

            Chlapci si oprášili vedomosti z vlastivedy, biológie, fyziky, ale aj matematiky (rímske čísla).

            Dojem z prechádzky krásnou prírodou nám kazili povyhadzované odpadky, ale pretože my máme aj environmentálnu výchovu, od časti odpadkov sme prírodu odľahčili.

            Špinavé ruky sme si umyli v "Krčme u Mlyna", v ktorej sme objavili kopu pokladov z histórie.

            Všetky fotky nájdete vo fotoalbume.

            Cestou domov sme mali naplánavané kúpanie v rieke Váh, v obci Zemné. Prekvapila nás vysoká hladina vody, ale kúsok miesta na rozloženie deky sa pre nás našiel a užili sme si aj vodu.

            Sladkou bodkou za dňom plným zážitkov bola zmrzlina.

          • NÁVŠTEVY V RC

          • Návštevy v našom zariadení sú od 15. júna povolené len po telefonickom dohovore s riaditeľkou RC.

          • Dôležitý oznam

          • Dňom 7.3.2020 do odvolania platí v našom zariadení ZÁKAZ NÁVŠTEV!!!

             

            Usmernenie Ministerstva školstva k šíreniu koronavírusu

                 V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 zasadala Bezpečnostná rada SR, na ktorej boli prijaté konkrétne opatrenia a určila, ako v danej situácii postupovať.Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydalo v tomto kontexte usmernenie pre školy a školské zariadenia.     V prípade, že žiaci alebo zamestnanci rezortu školstva boli a vrátili sa v najbližšom období z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav.      V prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach, kde sa vírus vyskytol, objavia vyššie uvedené symptómy za obdobie 14 dní, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, musí:

            • ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi,
            • v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie,
            • v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe,
            • v prípade, že sa vyskytne podozrenie u žiaka bývajúceho na internáte, je potrebné postupovať obdobne.

                 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky dôrazne NEODPORÚČA v súčasnej dobe organizovanie akýchkoľvek výletov, exkurzií a iných podujatí do oblastí s potvrdeným výskytom koronavírusu.     Pre materské školy, základné školy, stredné školy, vysoké školy, školské zariadenia, študentské domovy a internáty ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia:

            • pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu. Nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami,
            • pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,
            • vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

                 Vylúčenie z vyučovania žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, nie je možné, ak žiak plní povinnú školskú dochádzku. V ostatných prípadoch (napr. materská škola) je na zvážení riaditeľa školy po dohode so zákonným zástupcom dieťaťa. Pokiaľ sa u detí a žiakov neobjavia klinické príznaky respiračného ochorenia, nie je dôvod ich obmedzovať. Zároveň je potrebné apelovať na rodičov, aby neposielali do školy dieťa s príznakmi ochorenia.     Takýto postup obdobne platí aj pre zamestnancov rezortu školstva.

          • STOLNOTENISOVÝ TURNAJ MESTA VRÁBLE

          • Do galérie STOLNOTENISOVÝ TURNAJ MESTA VRÁBLE boli pridané fotografie.

            Dňa 14.2.2020 sa pod záštitou Mesta Vráble konal 1. ročník stolnotenisového turnaja žiakov  základných a stredných škôl. Naši žiaci dosiahli nasledovné umiestnenie:

            1.miesto v kat. 5.-6. roč. ATILLA BARI,

            1. miesto v kat. 7.-9.roč. MAREK KALOČAI

            Absolútnym víťazom celého turnaja sa stal MAREK KALOČAI.

            Chlapcom gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

             

          • MSR Bytča 2019

          • Dňa 24.10.2019 sa v Bytči uskutočnili Majstrovstvá SR v stolnom tenise žiakov špeciálnych škol. Tento rok s najviac darilo MAREKOVI KALOČAIOVI, ktorý obsadil:

            2. miesto v kategórii dvojhra dorastenci

            1. miesto v kategórii štvorhra spolu s hráčom Gregorom Horváthom (RC Mlynky).

            Všetkým pretekárom gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

          • STOLNÝ TENIS - školské kolo

          • Dňa 14.10.2019 sa uskutočnilo školské kolo v stolnom tenise v dvoch súťažných kategóriách. Víťazi kategorií budú reprezentovať našu školu na blížiacich sa Majstrovstvách SR v stolnom tenise žiakov špeciálnych škôl.

            VÝSLEDKY ŠKOLSKÉHO KOLA:

            DORASTENCI:                                                           STARŠÍ ŽIACI 

            1. MAREK KALOČAI                                                  1. ATTILA BARI  

            2. LUKÁŠ BERKY                                                       2. MAREK TÓTH

            3. DÁVID PETROVIČ                                                  3. LEO LAKATOS

            4. ANTON KRIŠTÓK                                                   4. IVAN ŠTAJER (ml. žiak)

            5. JÁN HUDEC

            6. DOMINIK DUKAY

          • ŠKOLSKÁ OLYMPIÁDA 2019

          • Dňa 11.10.2019 (piatok) sa uskutočníl 2. ročník školskej olympiády vo Vrábľoch.  Naši žiaci dosiahli pekné úspechy.
            1. miesto v behu na 1000m - kategória 7.-9.ročník: JÁN HUDEC
            1. miesto v skoku do diaľky - kategória 7.-9.ročník: JÁN HUDEC
            3. miesto v skoku do diaľky - kategória 7.-9.ročník: DÁVID PETROVIČ

            Ďakujeme žiakom, ktorí uspešne reprezentovali našu školu aj všetkým, ktorí prišli povzbudzovať. Veľká vďaka patrí aj pedagógom, ktorí mladých športovcov na olympiádu pripravovali.

          • CŠH 2019 Košice - Horný Bankov (2.-4. jún 2019)

          • Žiaci nášho centra dosiahli v Košiciach pekné športové výsledky.

            MINIFUTBAL - 1.miesto,

            NOHEJBAL - 2.miesto,

            ŠTAFETA 4x100m - 1.miesto

            STOLNÝ TENIS: M. Kaločai - 2.miesto, B. Petrovič - 3.miesto

            CELKOVÉ UMIESTNENIE RC VRÁBLE:  3.miesto (zo 7.)

             

             

          • Protidrogová prevencia 2018

          • V školskom roku 2018/2019 sa za podpory MŠVVaŠ v našom zariadení realizoval grantový projekt s názvom Protidrogová prevencia 2018.

            Vďaka finančným prostriedkom z projektu sme zriadili športovo - relaxačnú miestnosť a vybavili ju strojmi na cvičenie a pomôckami. Na základe toho sme rozšírili športový krúžok o aktivity, ktoré pokryli ďalšiu časť voľného času chlapcov a pomohli k jeho efektívnejšiemu využitiu.

            Chlapci možnosť tráviť svoj voľný čas cvičením a posilňovaním uvítali kladne. Najviac zo všetkého ich zaujali stroje ako bežecký pás a eliptický trenažér, nakoľko doposiaľ nemali príležitosť otestovať ich. Využívanie boxovacieho vreca sa nám tiež osvedčilo nie len v rámci športovania, ale aj ako prostriedok pri zmiernení prejavov nervozity a napätia. V priebehu cvičenia sa chlapci navzájom podporujú a pomáhajú si, čím sa upevňuje ich súdržnosť, čo prispieva k pozitívnej atmosfére v skupine.

            Vďaka projektu sa nám podarilo aj rozšíriť vybavenie relaxačnej miestnosti. Relaxčné cvičenia sa tak stali pre chlapcov zaujímavejšie a začali ich vyhľadávať vo vyššej miere. Cvičenia napomáhajú k uvoľneniu napätia, znižujú stres a podporujú zdravý spánok.

    • Kontakty

      • Špeciálna základná škola ako súčasť Reedukačného centra
      • riaditeľ: Mgr. Jozef Veselovský 0911282026, tel./fax: 037/7835131 výchova: 0911252001 výchova.rcvrable@gmail.com kancelária: 037/7832523 internát: 037/7832783 žiaci: 0910914068 - telefonát je možný v čase pondelok: od 15:00 - 15:30 hod. utorok-piatok: od 14:30- 15:00 hod.
      • Nám. kpt. Nálepku 613 95201 Vráble Slovakia
      • 00181315
      • 2021033432
      • V pracovné dni od 8:00 hod. do 14:30 hod. V čase prázdnin od 8:00 hod. do 14:00 hod.
      • Mgr. Marián Hrúz
      • Mgr. Ľubomír Rajnoha 0911282022
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje